De Amsterdamse School is een Nederlandse bouwstijl ontstaan in Amsterdam rond 1916, in de tijd van de Eerste Wereldoorlog. Kenmerkend zijn de expressieve vormen en een rijk kleurgebruik.
In 2016 wordt het 100 jarig bestaan gevierd met allerlei activiteiten. Voornamelijk in Amsterdam waar de meeste bouwwerken staan in deze stijl. Er is een speciale website waar alle activiteiten op staan: o.a. rondleidingen in de Spaarndammerbuurt door Amsterdamse School Museum Het Schip (aanrader!), rondleidingen en arrangementen in het Grand Hotel Amrâth Amsterdam, een speciale tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam (alleen interieurontwerpen).
In heel Nederland zijn gebouwen in Amsterdamse School stijl te vinden, zoals te zien is op deze kaart. Vooral in Groningen is veel gebouwd in deze stijl en zijn er ook activiteiten.
De Amsterdamse School heeft veel invloed gehad op de architectuur. Architectuurcentrum Arcam laat in de tentoonstelling ‘100 jaar inspiratie’ de invloed van de Amsterdamse School op de hedendaagse stedenbouw en het hedendaagse bouwen zien.
De stijl ontstond als reactie op het rationele bouwen van Berlage. De architecten van de Amsterdamse School vonden dat Berlage teveel bezig was met de constructie van het gebouw. Zij wilden meer aandacht voor schoonheid en individuele expressie. Het gebouw werd gezien als een kunstwerk, het expressieve kleurgebruik is daar een onderdeel van. Er werd voornamelijk baksteen gebruikt en er werden veel versieringen aangebracht met bak- en natuursteen. (In deze periode was arbeid een stuk goedkoper dan nu)
Materialen werden op een bijzondere manier gebruikt. Zo werden er dakpannen als gevelbekleding gebruikt.
In deze stijl werden ook bruggen, bestrating, (straat)meubilair en zelfs een eigen lettertype ontworpen. Het interieur moest daarnaast in harmonie zijn met het gebouw. Elk onderdeel was belangrijk, van meubel tot deurknop.
Neem contact op om kennis te maken! Ik ben landelijk inzetbaar voor projecten.