Meer dan de helft van de bewoners heeft voorafgaand aan het maken van het nieuwe ontwerp de enquête ingevuld met hun wensen voor de nieuwe sfeer. Woningcorporatie Lefier heeft veel energie gestoken in het benaderen van de bewoners en dat wierp z’n vruchten af.
Deze kleine woningen staan aan de Drentsemonden in Stadskanaal. Het is een bouwblok met een eigen uitstraling en charme, in een buurt met verder voornamelijk grotere koopwoningen.
Input van bewoners
Gemiddeld gaven de bewoners het cijfer 5,4 aan de uitstraling van hun woningen in de oude situatie. Wat ik zelf een mooie reactie vond van één bewoner over de oude situatie: ‘het is niet mooi, maar het kan erger’.
Uit de bewonersenquête (die ik had aangeleverd aan Lefier) kwamen ook de wensen voor de nieuwe situatie: warme kleuren was een duidelijke wens. En verder dat de kleuren rustiger zouden worden.
Ik het 2 ontwerpen gemaakt. Lefier heeft deze voorstellen voorgelegd aan de bewoners. Het ontwerp op deze foto’s heeft de meeste stemmen gekregen en is uitgevoerd.
Om bewoners te laten stemmen is er in coronatijd een korte bijeenkomst georganiseerd buiten op de stoep voor het complex.
Oude kleuren
De kleuren in de oude situatie waren zo fel dat de bouwdelen haast een eigen leven gingen leiden. Vooral de gele draairamen aan de achterzijde, die ‘sprongen’ uit de gevel.
Zulke felle kleuren geven een minder mooie uitstraling aan het hele gebouw.
Daarnaast was er nog een hard contrast: tussen de hele witte kozijnen de donkergroene deuren.
Voor de nieuwe kleuren was het doel om een zachtere kleurencombinatie te vinden met kleuren die goed op elkaar zijn afgestemd.
Oude kleuren geen samenhang
Veel draaiende delen hadden in de oude situatie een vrij lichte kleur. In combinatie met de gevelkleur, die ook vrij licht is, werd het geheel flets. Ook was de samenhang tussen de kleuren onderling niet geweldig, er waren teveel kleuren: licht rode deuren, witte deuren, witte draairamen, donkerrode draairamen, blauwe kozijnen en witte kozijnen.
Het oranje van de gevel en het rood van de deuren en ramen was geen geslaagde combinatie.
Nieuwe kleuren
De nieuwe kleuren komen deels uit dezelfde ‘kleurfamilie’, namelijk het geelgroen voor de beplating en het iets fellere groen voor de draairamen. Deze draairamen geven zo een vrolijk accent zonder dat ze een eigen leven gaan leiden.
Het groen past goed bij de begroeiing om het gebouw.
De deuren zijn nu donkerpaars, een aubergine kleur. Samen met het groen geeft dit een chique en rustig geheel.
De nieuwe kleuren zijn minder fel en hebben onderling meer samenhang dan de oude kleuren.
Te witte kozijnen
Bij oudere bakstenen/oudere woningen is het passender om een meer warme wit-tint te kiezen voor de kozijnen. Met een hele witte kleur voor de kozijnen wordt de veroudering van een gebouw benadrukt. Want spierwitte kozijnen vergroten het contrast met de oudere stenen.
In de oude situatie waren de kozijnen heel wit, in de nieuwe situatie zijn de kozijnen meer warm wit.