‘Welk gebouw dan?’ vraagt mijn moeder. Ze heeft al een paar keer gekeken als ze er langs kwam. Mijn moeder vindt het erg leuk om projecten te zien waar ik mee bezig ben in haar woonplaats Groningen. Maar dit gebouw kende ze niet, ook niet na uitleg van de locatie. Terwijl ze er zeker één keer per week langs rijdt.
Het wooncomplex was wat ‘onzichtbaar’ door het kleurgebruik. Grijze stenen en dan ook nog lichtgrijze deuren, maakten in dit geval het gebouw anoniem. Je kon er inderdaad elke keer langs rijden zonder het gebouw te kennen.
Kleurvoorstellen afgestemd op bewoner en omgeving
De bewoners van dit wooncomplex hoorden over de geplande onderhoudsbeurt voor het schilderwerk en gaven aan dat ze het gebouw wat saai vonden. In opdracht van Nijestee heb ik drie voorstellen gemaakt waaruit de bewoners konden kiezen.
Bij deze voorstellen heb ik rekening gehouden met de behoefte aan ‘warmte’ en de dominante kleuren in de directe omgeving.
Noordzijde
De entree zit aan de noordkant, er komt geen zon en oogt daardoor wat somber. Ook aan de waterkant is ’s middags geen zon en in de binnenplaats komt ook weinig zon. Veel grijs is dan geen handige kleurkeuze. De kleuren gaan zonder zon somber lijken. Een complex aan de noordkant heeft vaak warmte nodig. Er is hier gekozen voor warme gele tinten.
Tip: de ligging van een gebouw t.o.v. de zon is belangrijk bij het bepalen van kleuren. Kleuren op de noordkant uiten zich bijvoorbeeld vaak wat grijzig.
In de directe omgeving van het complex heerst de dominante kleur groen van de brug. Aan de overzijde zijn er opvallende kantoren met beplating van kopergroen, in dezelfde tint als de brug. Daarom is voor dit voorstel ook een afgeleide kleur van dit groen gebruikt.
Uit de anonimiteit
De wens van de bewoners ‘maak het wat minder saai’, de kleuren uit de directe omgeving, de windrichting én de bouwstijl van het wooncomplex leverden drie voorstellen op waarin het thema ‘warmte’ centraal stond. Daar is dit voorstel uit gekozen:
- Geel is een zonnige warme kleur. Door deze tint wordt het ’grijze/ sombere’ van het gebouw sterk verbeterd. Tevens past de tint geel bij het metselwerk.
- Het gebouw komt uit de anonimiteit want het krijgt letterlijk kleur
- Het gebouw wordt door de kleurwijziging meer één geheel met de rest van het straatbeeld
Mijn moeder zegt nu af en toe: ‘Ik zag jouw gebouw weer vandaag, is mooi hoor!’.
Heb je zelf een dergelijke uitdaging? Neem contact met me op, ik werk landelijk.