Koopwoningen tussen de huurwoningen, altijd lastig als je de uitstraling van de huurwoningen wilt verbeteren. Want meestal gaan de eigenaren van de koopwoningen niet mee met de wijzigingen aan de gevels. Afzonderlijk hebben zij hun eigen materialen en kleuren vaak al gekozen: andere deuren, eigen kleuren voor het schilderwerk.
Hoe kun je dit het beste aanpakken? Per project is dat verschillend, afhankelijk van verschillende factoren.
Voor dit project was mijn advies:
Doordat alle huurwoningen in de oude situatie dezelfde kleuren hadden viel het extra op dat de koopwoningen andere kleuren hadden. Er was daardoor een duidelijk onderscheid te zien tussen koop en huur.
Mijn advies hier: drie kleuren aanbieden voor de vervanging van het rabat en per woning keuze geven voor de gevelbekleding. De afwisseling zorgt ervoor dat de huurwoningen beter passen tussen de koopwoningen die ook per woning eigen kleuren hebben.
Gekleurde grijstinten voor gevelbekleding
Voor de gevelbekleding heb ik gekozen voor drie ‘gekleurde grijzen’, grijzen met een gekleurde ondertoon. Deze drie grijzen passen naadloos naast elkaar doordat:
– Ze alle drie dezelfde blauwgroene ondertoon hebben
– Ze qua donkerheid op een logische manier ‘oplopen’, met tussenstapjes van dezelfde grootte
Grijstinten waar wat kleur bij in zit zijn een stuk vriendelijker dan puur grijs. Puur grijs kan wat kil ogen.
Alle deuren en draairamen hebben dezelfde blauwgroene kleur gekregen als die ook door de grijstinten zit gemengd, maar dan een stuk feller. Door alle woningen dezelfde kleur te geven voor de deuren en draairamen komt er rust.
Dakranden en kozijnen licht
Bij deze woningen zijn de lichte dakranden frisser dan de donkere dakranden in de oude situatie. De donkere dakranden leken de woningen visueel wat naar beneden te duwen. Er is in de nieuwe situatie ook een duidelijker verschil te zien tussen de dakpannen en de dakranden.
Ook de kozijnen zijn nu licht, hierdoor wordt de uitstraling frisser. Er is meer contrast tussen aan de ene kant de kozijnen en aan de andere kant de stenen en de donkere raampartijen.
Deze 75 woningen staan aan de Esdoornhof in Kampen en zijn eigendom van deltaWonen.
Per woning kiezen voor kleuren
Niet voor elk project is het geschikt om voor een eigen kleur te laten kiezen per woning. Dit hangt bijvoorbeeld af van de grootte van het complex, de ligging, de architectuur en natuurlijk ook van de ingreep die gedaan wordt (bijvoorbeeld welk materiaal wordt gebruikt).
Maar voor sommige projecten is het wel een goede keuze. Van woningcorporaties krijg ik vaak vragen als ik voorstel om per woning keuze te geven voor kleur.
– Wordt het niet rommelig?
Ik kies kleuren zo dat ze op elkaar zijn afgestemd. Samen zijn ze nooit rommelig, in welke combinatie ze ook worden gekozen.
– En als bewoners met elkaar gaan afstemmen om als buren dezelfde kleur te kiezen?
Dat gebeurt inderdaad soms. Ergens kan het jammer zijn dat niet overal alle kleuren zijn te zien. Maar verderop in de straat zijn vast de andere kleuren wel te zien. Bewoners zijn vaak blij met hun keuze en met het feit dat ze hebben mogen kiezen. En het totaalbeeld in de straat is wel harmonieus omdat de te kiezen kleuren goed matchen.
– Wat als 1 kleur heel weinig wordt gekozen?
Dat kan inderdaad jammer zijn. Ik raad aan om bewoners die niet kiezen (die zijn er meestal) en de mutatiewoningen de kleuren te geven die minder zijn gekozen. Op deze manier ontstaat toch een levendig geheel.