Initiatief bewoners
De bewoners hadden bij dit project zelf initiatief genomen om aan te geven dat ze andere kleuren wilden. deltaWonen wilde de marmoleum vloer vervangen en het periodieke schilderwerk uitvoeren. Frisse kleuren en moderner, dat was de wens van bewoners. Ik heb 2 ontwerpen gemaakt waaruit dit ontwerp is gekozen.
Oude kleuren niet slecht, maar geen samenhang
In de oude situatie had het complex (tot woningen verbouwde kerk) warme kleuren. Persoonlijk vond ik de sfeer in de gangen met de woningdeuren niet slecht met de oude kleuren. Maar vooral de vloer was aan vervanging toe. Deze vloer had door het lange gebruik een onbestemde kleur gekregen en was versleten. Ook de afstemming van de oude kleur van de vloer en de kleuren van het schilderwerk kon beter.
Op de begane grond was er geen samenhang in de kleuren van het schilderwerk: verschillende kleuren voor de deuren (blauwgrijs, bordeauxrood) terwijl in de gangen met woningdeuren de deuren bruinrood waren.
In de nieuwe situatie is het mooi om alle kleuren met elkaar te laten samenhangen: begane grond en gangen op de verdiepingen en ook uiteraard de marmoleum vloer.
Vloerkleur die in natuur ook als ‘vloer’ voor komt is beter
Deze nieuwe vloer heeft een frisse gemengde kleur, er zitten verschillende grijze tinten in en een geelbruine kleur. Samen is het een kleur die natuurlijk aan doet, het lijkt op een rotsachtige bodem of een kiezelstrand.
Een vloer die een natuurlijke kleur heeft, geeft een prettig en ‘geaard’ gevoel. Met een natuurlijke kleur bedoel ik een kleur die ook in de natuur voorkomt als kleur van de ondergrond, bijvoorbeeld de kleur van aarde en zand (zwart, bruin, beige, zachtgeel of rood), de kleuren van rotsen of stenen (grijs), de kleur van gras en andere begroeiing (groentinten).
Kleuren die in de natuur niet voor komen als kleur van de ondergrond geven onbewust een onbehagelijk/onveilig gevoel als ze worden toegepast als de vloer. Bijvoorbeeld de kleur van water (blauw) als vloerkleur kan onbewust een onveilig, minder geaard gevoel geven. Het lopen op water is namelijk onnatuurlijk en zal in ons oer-brein het sein ‘gevaar’ geven. Onbewust kunnen we daardoor een ruimte als minder prettig ervaren.
Schilderwerk
De kleuren van het schilderwerk passen bij het grijs van de vloer en bij elkaar: een felle blauwe kleur voor de woningdeuren, deze vallen hierdoor goed op. De algemene toegangsdeuren naar de gangen zijn donkerblauw geworden. Deze kleur vormt een mooi contrast met de woningdeuren en de vloer. En een donkere kleur vervuild minder snel bij intensief gebruik.
De kleur van de plinten en de kleur van de geschilderde ‘lambrisering’ zijn afgeleid van het geelbruin dat in de vloer zit.