Wat maakt een kleurencombinatie interessant? Waarom is de ene kleurencombinatie goed en verveelt de andere combinatie snel?
Het antwoord op deze vragen heeft alles te maken met de werking van het menselijk oog en onze hersenen.
Onze ogen en hersenen worden ‘moe’ van het zien van aldoor dezelfde kleur. Als het oog lang één bepaalde kleur ziet, heeft het behoefte aan andere kleuren en dan met name de tegenovergestelde, complementaire kleur. Deze behoefte is zo nadrukkelijk aanwezig dat het oog zelf na een tijdje een andere kleur gaat simuleren. Dit effect is te zien in een nabeeldtest.
Kijk 60 seconden naar dit beeld, kijk daarna naar een wit vel papier en je oog zal hele andere kleuren zien. Als je nog wat langer dan 60 seconden naar het oorspronkelijke beeld kijkt zul je zien dat je ook in dit beeld rond de rode letters het nabeeld al gaat zien. Zo sterk is de behoefte van het oog en de hersenen om een tegenovergestelde kleur te zien.
In mijn werk als kleuradviseur ben ik altijd op zoek naar kleuren die elkaar aanvullen. Als de aanvullende kleuren al in een kleurontwerp zitten, is het voor het oog niet meer nodig om telkens zelf de compenserende kleuren te ‘produceren’. De complementaire kleuren zorgen voor harmonie.
Deze harmonie kan bijvoorbeeld bereikt worden door in een ontwerp twee kleuren toe te passen die tegenovergesteld zijn. Bijvoorbeeld geel met paars. Of blauw met oranje. De harmonie kan ook bereikt worden door kleuren die niet helemaal aanvullend zijn maar wel in de buurt komen van de complementaire kleur, bijvoorbeeld blauw met roodoranje. Op deze manier ontstaat een kleurencombinatie die prettig is voor onze ogen en hersenen. En we raken er letterlijk minder snel op uitgekeken.
Volgende maand ga ik in deel 2 dieper in op het begrip complementaire kleuren en hoe deze een rol spelen bij het ontwerp van een kleurencombinatie.
Neem contact op om kennis te maken! Ik ben landelijk inzetbaar voor projecten.